Thursday 20 September 2012

Ginkgo Biloba, Gulan (jiaogulan), Gojibogyó egyben - Jelenlegi ára: 1 Ft


Gulan (jiaogulan)                 Bokros növények   
Dél-Kínában naponta teaként fogyasztják, melyből egész napra elegendő energiát és erőt merítenek. Este segíti az anyagcserét és a zsírok lebontását. Ázsia azon területein, ahol fogyasztják, a 100 éves kort elérő emberek száma átlagon felüli. A Jiaogulan-t ötlevelű ginsengnek is nevezik. A neve ellenére azonban nem azonos a ginsenggel, sőt beltartalmi értékeit és gyógyhatását tekintve négyszer olyan hatékony. Teát a frissen szedett, vagy a kiszárított levelekből egyaránt készíthetünk. Íze enyhén édes és a medvecukorra emlékeztet.
Felhasználása:
Teát a frissen szedett, vagy a kiszárított levelekből egyaránt készíthetünk. Íze enyhén édes és a medvecukorra emlékeztet.
Egy liter vízzel forrázzunk le egy maréknyi levelet, melyeket érdemes felaprítani, és 5 - 15 percig áztassuk forró vízben. A friss leveleiből kitűnő saláta készíthető.
Termesztés:
A Jiaogulan kúszónövény, de kisebb cserepekbe ültetve is figyelemreméltó nagyságúra nő. Szobában nevelve egész évben fejlődik. Használjunk jó minőségű virágföldet és rendszeresen tápoldatozzuk. Napos-, vagy félárnyékos helyeken egyaránt jól érzi magát. Támasztékot igényel.
A ginkó             30-35cm-es növények
újabb kori története
A nyugati világ csak a XVII. század végén vett tudomást a páfrányfenyő túléléséről.  Engelbert Kaempfer német katonasebészorvos 1690-ben a Holland Keletindiai Társaság megbízásából járt Japánban, ekkor figyelt fel a matuzsálemi korú szép fákra, a templomok mellett. Első ismertetését "Amoenitatum exoticarum" című könyvében írta le 1712-ben. Európában az első facsemetét 1730-ban ültették el az utrechti botanikus kertben (Hollandiában), amely ma is él, adatai : 22 m magas, törzse 4 m átmérőjű. Európa szerte Utrechtből terjedt el a díszkertekbe ez a szép fa. Bécsben 1768-ban ültették el az első példányt. Az első fák, melyeket Európában elültettek, mind hím egyedek voltak. Az első termős fát 1814-ben ültették el Genfben. Amerikába az első ginkó példányok 1784-ben kerültek át. William Hamilton telepítette Philadelphia mellett.
A Gingko biloba botanikai leírása
A ginko elágazó, terebélyes, magas fa, koronája kúpalakú, alakja emlékeztet a fenyőre. Hosszú ágain rövid hajtások vannak, ezeken csokorban ülnek a levelek, melyek minden más lombos fa levelétől különböznek. Sűrű, villás erezete a fenyőtűket ellátó erekre emlékeztet. Hosszú nyelűek, legyező alakúak, középen egy vagy több bemetszéssel. A nyélen át a lemezbe jutó edénynyaláb azonnal kettéágazik és a levél szélén fut végig. Ebből a kétágú főérből indulnak ki a kissé elágazó, csaknem párhuzamos oldalerek.
A levélkivonat hatásmódja
Európában a XIX. század közepéig a hagyományos orvoslás fő eszköze a fitoterápia volt, vagyis a gyógynövényeken alapuló készítmények használata. Már a történelem előtti időkben maradtak bizonyítékok arról, hogy növényeket használtak a betegségek gyógyítására. ("Ebers papyrus" Kr. e. 1500. )
A híres görög és római orvosok (Hippokratész, Galenus, stb. ) műveikben a gyógynövények felhasználásáról szóló ismereteiket közölték. A későbbi időkből ránkmaradt "füveskönyvek" mind ezt bizonyítják.
Az idők folyamán a gyógyászatban előtérbe kerültek a szintetikus kémiai vegyületek és feledésbe merültek a régi természetes eredetű szerek. Az utóbbi időben mind többet kezdenek foglalkozni a természetes gyógymódokkal és a gyógyító hatású anyagot tartalmazó növények hatóanyagaival. A fitoterápiás szerek előállításához a növények virágait, terméseit, leveleit, kérgét, stb. használják fel. Növényből gyógyszert vízzel, alkohollal vagy más oldószerrel szobahőmérsékleten vagy magas hőfokon lehet előállítani: friss levélből préseléssel vagy tea, áztatás, tinktúra, stb. Így irányult a figyelem a Ginkgo bilobára melynek magját tapasztalati alapon évszázadok óta használták az érrendszer erősítésére, a vérkeringés javítására. Ismert dolog, hogy a vérkeringés zavarainak keletkezésében három fő tényezőnek van szerepe, ezek : a vér tulajdonságainak megváltozása, az érfal átjárhatóságának változása és a szöveti anyagcsere zavara.  
Az utóbbi évek kutatásai tisztázták a prostaglandin szerepét a thrombocyta aggregatio (vérlemezkék tömörülése), ezáltal a thrombosis kialakulásának folyamatában. A thrombocyta membránban enzim hatására labilis endoperoxyd képződik. Ebből a vérlemezkékben thromboxan A2 keletkezik. A thromboxan A2 az ereket összehúzó (vasoconstrictor) és thrombocyta aggregatiot kiváltó anyag, tehát a trombus (vérrög) képződést elősegíti. Az érfalban a prostaglandin képződés során a labilis endoperoxydból prostacyclin keletkezik, amely értágító hatású és a vörösvérsejtek rugalmasságát fokozó anyag. A prostacyclin ugyanakkor a vérlemezkék tömörülését gátolja.
A thrombocytákból kiszabaduló thrombocyta növekedési faktor (PAF) az érfalban lévő endothel sejtek szaporodását és ezáltal a thrombosis készséget fokozza. A faktor hatására az érfal simaizom sejtjei szaporodnak, ezáltal az érelmeszesedés (arteriosclerosis) kialakulásában is szerepe van.
Károsítják az immunrendszert, így allergiás folyamatok és toxikus sokk létrejöttét is elősegítik.
A thromboxan és prostacyclin ellentétes hatása tartja fenn a vér alkotóelemeinek egyensúlyát.
A ginkó levélkivonat fokozza a prostacyclin képződést, gátolja a PAF hatását és a lipidperoxidációt (a zsírok alapsejtjeinek oxigén felvételét), ezáltal csökken a vérsejtek közötti surlódási ellenállás (viscositas), a vörösvérsejtek rugalmassága növekszik, jobban ellenállnak a lebomlásnak, oldódásnak, a véráramlás még a hajszálerekben is javul (az erek tónusa fokozódik).
Ezen a módon és a thromboxan-prostacyclin egyensúly szabályozása révén, csökken a hajszálerek falának átjárhatósága, vele együtt csökken az oedema (vizenyő) készség, a hajszálerek kitágulnak átjárhatóságuk fokozódik. Végeredményben javul a szöveti vérellátás.
A Ginkgo kivonat, a lipidperoxidácio gátlása révén növeli a szövetekben, különösen az agyszövetben az oxigén, valamint a glukoze felvételt és hasznosítást ily módon az agysejtek újjáépülése gyorsul. Tehát bizonyos mértékig az agyihypoxia (oxigén hiány) ellen is véd. A túlzott lipidperoxidácio során szabadgyökök is keletkeznek, melyek a sejtek falának károsodását okozzák, ezeket a szer képes közvetlenül lekötni. Szervezetben a kedvező hatást ezen mechanizmusok együttesen hozzák létre, ami ezután főleg az agyi és a végtagi mikrocirkuláció (a legkissebb erek keringése) javulásában mutatkozik meg.
 A Ginkgo biloba levélből készíthető teák és egyéb gyógyszerek
Gyógynövényekből készült teákat tapasztalati alapon a régi idők óta használják a népi gyógyászatban. A gyógyteák és egyéb kivonatok napjainkban mindinkább előtérbe kerülnek. A gyógyteák a gyógynövények felaprított száraz részeiből (a drogokból) otthon, házilag készíthetők. Mivel ezek a vízzel készült kivonatok romlandók, hosszabb ideig nem tarthatók el, ezért fogyasztás előtt frissen készítendők.
A ginkó levelet gyógytea vagy egyéb kivonat elkészítése céljából június-július hónapokban kell begyűjteni, mert hatóanyagtartalma ilyenkor a legmagasabb. A begyűjtött leveleket megmosás és szárítás után lehet tárolni. Tea készítésekor a felaprított száraz levelekből 1 teáskanálnyit kell számítani 1 csésze forró vízre, 5 percnyi forralás és leszűrés után kb. 1/2 óráig állni hagyjuk. Szükség esetén izesíthető. Ez a mennyiség egyszerre elfogyasztandó. Több gyógynövényből készült teakeverékben az egyes hatóanyagok egymás hatását fokozzák, így a kivánt eredmény jobban elérhető. Ezekből a gyógyteakeverékből 1 kávéskanálnyit kell számítani 1 csésze forró vízre.
A mag felhasználása az étkezésben
A ginkómag a buddhista hústalan táplálkozás kedvelt alapanyaga. Kinában és Japánban konyhai felhasználása nem ritkaság. Nálunk még nem ismert mint élelmiszer, de gasztronómiai érdekessége miatt foglalkoznunk kell vele. A termés ősszel érik be, az első fagyok után gyűjthető a fáról vagy fa alól. A puha gyümölcsből óvatosan kell kihámozni a csonthéjas magot (a húsos burok és leve maró hatású). Az így nyert magokat meg kell mosni. Ezután kezdődhet a konyhai előkészítés. A feltöretlen frissen szedett magok hűtőszekrényben 2-3 hétig tárolhatók. Felhasználás előtt a csontos héj megroppantása után, legjobb körömmel kiemelni a nedves, puha, rugalmas, gazdagon húsos magot. Öntsünk rá forrásban lévő vizet és áztassuk 10 percig, ekkor a fellazult bőrét is lehúzhatjuk. Ezután tegyük forró vízbe és főzzük fél órán át, szűrjük le.
Ha a lehéjazott magot napon vagy langyos sütőben megszárítjuk, korlátlan ideig eltartható, jól záródó edényben hűvös, száraz, sötét helyen. Távol-Keleten a megtisztított magból sós lével konzervet is készítenek, ezt már nem kell forralni, csak leöblíteni. A pirított, sózott magot piacon árulják, kedvelt csemege. A pirított ginkómagnak férfi nemi erőt fokozó hatást tulajdonítanak, ezért az impotencia kezelésére ajánlják.
Goji bogyó:               
                                            
Nem kell éveket várni a termésre mint a magoknál mert már termő növény klónja !!!!! !  
Most van virágzás alatt
                                              
Goji  titka
A sok-magvú, skarlátvörös színű bogyó, a legendája ötezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. Kevés olyan növényt ismer ugyanis a keleti vagy nyugati világ, amely mind C-vitaminban, mind vasban gazdagabb lenne.
A Goji bogyó mindamellett 18-féle aminosavat, és 21-féle ásványi anyagot tartalmaz.  Az öregedést gátló, vitalizáló hatásáról ismert növény fogyasztása könnyedén beilleszthető az egészséges étrendbe.
Gyógyhatásai
A közönséges vagy kínai ördögcérna, avagy lícium-cserje bogyói gazdagok antioxidánsokban,  és megszámlálhatatlan módon ösztönzik a szervezet vitalizálódását: a megfelelően elkészített Goji-ital támogatja a regenerációt, immunerősítő hatással bír, javítja az emlékezőképességet.  
- Fokozza a férfierőt.
A szexuális impotencia kezelésére a Gojit gyakorta használják. Megállapították, hogy a Goji fogyasztása jelentősen növelte a vér androgen szintjét, aminek következtében a kezelt személyek sokkal energikusabbnak érezték magukat. A Goji ismert vágy-fokozó hatásáról is
Az a férfi aki 1000 km-re van feleségétől, ne egyen Gojit!  (Kinai közmondás! )
 
- Segít fenntartani az egészséges keringési rendszert, látást, a normális vércukor-, illetve az egészséges koleszterin szintet.  
- Enyhíti a fejfájást és a szédülést. Csillapítja a stresszt és az idegességet, javítja az alvás minőségét.  
- Elősegíti az egészséges máj- és veseműködést, az emésztést, támogatja a fogyókúrás folyamatot.  
- Csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Enyhíti a változó kori tüneteket.  
- Erősíti a csontokat és az izmokat. Segít aktiválni a gyulladáscsökkentő enzimeket.  
- Segít megelőzni a korai öregedést.  
 
Együtt olcsóbb 
Nézze meg többi 1FT-os aukciómat sokféle egészségmegőrző és egyébb növény található még itt    Katt a képre



Jelenlegi ára: 1 Ft

Az aukció vége: 2012-09-23 20:20
. Ginkgo Biloba, Gulan (jiaogulan), Gojibogyó egyben - Jelenlegi ára: 1 Ft

0 comments:

Post a Comment